Baharın diğer yüzü Alerjik Konjonktuvitler

Baharın ılık güneşini tenimizde hissetmeye başladık. Doğa uyandı, ağaçlar ve çiçekler coşkuyla renk ve koku cümbüşü içindeki yerlerini aldı. Yazın eli kulağında. Pek çoğumuz için bu mevsim yılın en güzel mevsimi. Ama bahar alerjisi olanlar için bu renkler ve kokular kabus adeta.

Havada bahar kokusu olması demek onlarca çeşit polen tatlı tatlı esen rüzgarla savruluyor demek aslında. Bu da yanan, sulanan, kaşınan kırmızı gözler; sürekli akan, tıkalı bir burun demek. Eğer her bahar tekrarlayan göz kaşıntısı ve sulanma yakınmalarınız varsa bunun nedeni bahar alerjisi olabilir. Çünkü bahar polenleri mevsimsel allerjik konjonktuvitin en önemli nedenidir. Ancak bitkilerin polen saçtıkları dönemler farklı farklıdır; dolayısıyla bazen bu yakınmalar sonbaharda alevlenir ya da yaz boyu sürer.

Semptomların şiddeti, süresi ve tetikleyicileri bilinirse allerjik konjonktuvitin tipi anlaşılabilir; bazen de allerji testleri yapılması gerekir. Bahar aylarında semptomlar başlar başlamaz hekime danışılmalı, ya da önceki yıllarda her yıl tekrarlanması gereken bir tedavi önerildiyse ona başlanmalıdır. Tedavi ne kadar erken başlarsa o kadar kolay ve yararlı olur. Bu tablonun tedavisinde yardımcı önlemler en az ilaç tedavisi kadar önemlidir. Polen yükünün fazla olduğu günlerde açık havada bulunmaktan kaçınmak, kapalı ortamların havalandırılması için klima kullanılması, arabada pencerelerin kapalı tutulması temel önlemlerdir. Rüzgarlı havalarda çim biçilmemeli, yeni kesilmiş çimlerden kaçınılmalı, dışarıdan eve gelir gelmez duş alınıp giysiler değiştirilmeli; en azından yüz yıkanarak kirpiklerdeki polen yükünden kurtulunmalıdır. Bahar allerjisi kontakt lens kullanımını güçleştirebilir veya ara verilmesini gerektirebilir. Bazen de tedavinin kendisi bir molayı gerektirir.

İletişim

Çalışma saatleri hafta içi 9.00 - 17.00, Cumartesi 9.00 - 13.00, Pazar günü kapalıyız.

Mobil Uygulama İndirin

Mobil Uygulama

  • Arabic
  • Turkish