Gebelik döneminde gözlere dikkat!

Bulantı, şişlik, horlama, deride benler… Hamilelik sırasında vücudun etkilenmeyen bölümü yok gibidir… Doğal olarak gözler de buna dahildir. Hormonlar, metabolizma, vücutta su tutulması ve kan dolaşımındaki değişikliklerin tümü gebelik sırasında görüşünüzü etkiler. Belirtilerin çoğu önemsizdir ve bebek doğduktan veya sütten kesildikten sonra ortadan kalkar, fakat bazıları acil tıbbi müdahale gerektiren daha ciddi sorunların da belirtisi olabilir.

Hamilelikle bağlantılı sağlık sorunları:
Vücudunuz su tuttuğunda yüzüklerin nasıl daraldığını hissetmişsinizdir. Aynı nedenle korneanızın da kalınlığı ve kavisi hafifçe artabildiğinden gözünüzün numarasında bir değişiklik meydana gelebilir. Bu değişiklikler genellikle doğumdan sonraki birkaç ay içinde geriye döndüğünden birçok hekim bu dönemde kontakt lens veya gözlük değiştirmenizi önermez.

Gebelik sırasındaki bir başka yaygın şikayet de hormon değişiklikleri nedeniyle gözlerde kuruluk ve tahriş oluşmasıdır. Kuruluk nedeniyle kontakt lens kullanamıyorsanız hekiminizden size yardımcı olabilecek diğer seçenekler konusunda bilgi alın.
Gebelik gözde önceden var olan sorunları da olumsuz etkileyebilir. Diyabetiniz varsa gebelik planlamadan önce göz hekiminizle görüşmeli ve gebeliğin erken evrelerinde gebelik sırasında genellikle artan diyabetik retinopati açısından kontrolden geçmelisiniz. Ayrıca göz hekiminize kullandığınız ilaçların bebeğe zararı olup olmayacağını da sorun.

Kaygılanmanız gereken durumlar:
Bazı belirtiler daha ciddi bir bozukluğa işaret edebilir. Örneğin yüksek kan basıncı ve preeklampsi de görüş bozukluklarına neden olabilir. Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşamanız halinde hekiminize veya ana çocuk sağlığı merkezine başvurun:
- Aşırı düzeyde şişlik
- Çift görme
- Görüş bulanıklığı
- Işığa karşı hassasiyet
- Görüş kaybı
- Gözünüzün önünde yüzen lekeler veya ışık çakması

Hamilelik sırasında göz sağlığı nasıl korunmalı:
Gebelikle bağlantılı belirtilerin bir kısmını diyetinizi ayarlayarak azaltabilirsiniz. Somon, fındık ve keten tohumu gibi Omega-3 yağ asitleri (DHA ve EFA) açısından zengin besinlerin tüketimi göz kuruluğu ile ilgili belirtilerinizin azalmasını sağlamasının yanı sıra bebeğinizin beyin gelişimini de destekler ( bu gıdalara alerjiniz yoksa).

İletişim

Çalışma saatleri hafta içi 9.00 - 17.00, Cumartesi 9.00 - 13.00, Pazar günü kapalıyız.

Mobil Uygulama İndirin

Mobil Uygulama

  • Arabic
  • Turkish